PLODOVÁ ZELENINA

 

CUKETOVÉ PLACIČKY

          250g cukety, půl šálku ovesných vloček, 3-5 lžic hladké mouky, česnek, majoránka, sůl, tuk na smažení

          Postup

         Nastrouhejte cuketu na struhadle (nahrubo), osolte, přidejte vločky a počkejte až vločky vsají šťávu z cukety. Přidejte mouku, přepasírovaný česnek, majoránku a  lžící tvarujte placičky, které osmažte na oleji

            

                                                                                       

POLÉVKA Z HOKAIDO

           půl kila dýně Hokaido, citrónová šťáva, olivový olej, bazalka, kari , sůl, lžíce kysané smetany                                                                          

          Postup
           Omytou dýně neloupeme, jen ji zbavíme semínek a pokrájíme na kostičky.Osmahneme je na oleji s kari, podlijeme asi půl litrem vody a dusíme do měkka. Pak rozmixujeme, případně ještě můžeme rozředit vodou, osolíme, přidáme citronovou šťávu a bazalku. Na talíři dozdobíme lžící kysané smetany ( v  tom řípadě ale vynecháme citron)

 

OSVĚŽUJÍCÍ OKURKOVÁ POLÉVKA

           1 kg bílého jogurtu nebo kysaného mléka,1 větší salátová okurka,2 stroužky česneku,sůl a pepř (může být i bílý)

           na dochucení: 1 lžíce olivového oleje, hrst sekaných vlašských ořechů k podávání (nemusí být),

           4 lžíce čerstvého nasekaného kopru

          Postup:

          Okurku nakrájejte na jemné plátky, kostičky nebo ji nahrubo nastrouhejte.Spojte s rozšlehaným mlékem či jogurtem, utřeným česnekem a dochuťte solí a pepřem. Dejte vychladit. Před podáváním můžete polévku zakápnout olejem a posypat ořechy i koprem. Servírujte s chlebem.

                                  CUKETA V HERMELINOVÉM TĚSTÍČKU

 

                 100 ml bílé víno, 1 ks sýr Hermelín, 1 ks cuketa, 1 špetka sůl,3lžíce polohrubá mouka, 1 špetka chilli koření, 1 hrst strouhanka, 2 vejce

              

                Postup:

                Vejce rozklepneme do misky, přilijeme víno a rozšleháme.Osolíme a přidáme špetku chilli koření.  Sýr nastrouháme na jemno a přidáme společně s hrstí strouhanky k rozšlehaným vejcím v misce.

                Promícháme a pomalu přisypáváme mouku tak, aby nebylo těstíčko moc husté.Očištěnou cuketu nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná.Namáčíme je v těstíčku a smažíme po obou stranách v rozpáleném tuku. K cuketě v hermelínovém těstíčku je vhodnou přílohou okurkový, rajčatový nebo jiný zeleninový salát.

 

DÝNĚ

            

            Našim dětem chutná dýně nejvíce jako dýňová polévka. Dýně lze i jako přílohu.

            Většinou se dá nakrájet  na podlouhlé asi 2 cm široké měsíčky a ty pak se vaří.

            Mohou s i péct spolu s masem (přidá se  až ke konci pečení).

            Podává se s vařenými bramborami jako příloha nebo i bez brambor.

            Výhodou je, že vaření  i pečení  je za pár minut.

            Pokud máte rádi restovanou zeleninu. Dýně je dobrá také osmahnutá.

            Pak už stačí jen steak, hranolky a další orestovaná zelenina (mrkev, paprika, cuketa, rajče, celer, pórek...)

             - zeleninu různě kombinujeme podle toho, co dům dá a používáme koření "grilovaná zelenina".

 

Cuketová pomazánka

   1 středně velká cuketa, 3 lžíce panenského olivového oleje, 4–5 stroužků česneku nakrájené na drobno, 2 drcené chilli papričky, mořská sůl, 2 lžíce parmazánu strouhaného, 2 lžíce zakysané smetany(není nutné)

                 

                Cuketu omyjte a odřízněte z ní špičku a stopku. Podélně překrojte na čtvrtky a vykrojte střední měkkou část se semeny. Nastrouhejte nahrubo, prosolte a nechte na cedníku asi půl hodiny pustit vodu. Pak propláchněte pod tekoucí vodou a dobře vymačkejte všechnu tekutinu.V pánvi na oleji opékejte asi 1 minutu chilli papričky a česnek (pozor, aby nezhnědl – byl by hořký́). Vsypte cuketu a za stálého míchání opékejte 3 minuty. Přendejte do mísy a do ještě teplé směsi vmíchejte parmazán.Ochutnejte, případně dosolte, a chcete-li, můžete ještě zjemnit zakysanou smetanou.

 

Placky z dýně Hokaido

               dýně Hokkaidó, 350 g kulatozrnné rýže, 2 mrkve, 2 vejce, Zeleninový vývar, 150 g ementálu nebo jiného sýra, jarní cibulka, strouhanka

 

                Rýži uvaříme v zeleninovém vývaru podle návodu a necháme zchladnout.

                Dýně Hokkaidó se nemusí loupat, uchová si tak více vitamínů.

                Nakrájíme ji tedy i se slupkou na menší kostky, mrkev nastrouháme, cibulku nasekáme na kolečka, vše osmažíme na lžíci oleje,

                podlijeme asi 1 dl vody a dusíme do měkka. Do připravené rýže nastrouháme sýr a přidáme vejce a podušenou zeleninu.

                Do hmoty přidáme tolik strouhanky, aby se daly lehce tvořit karbanátky.

                Placky z dýně Hokkaidó smažíme do zlatova z obou stran a odkládáme na ubrousek, který vysaje přebytečný tuk.

                Placky z dýně Hokkaidó podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvým zeleninovým salátem.