KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

 

KARBANÁTKY Z KEDLUBEN

           40 dkg kedluben, 3 žemle, 1 vejce, 2 dkg  tuku, 2 vařené brambory, nať petržele, strouhanka, sůl, pepř, tuk na smažení

           Postup

           Kedlubny oloupeme, uvaříme v osolené vodě a jemně nasekáme.

           Brambory uvařené ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme.

           Žemle namočíme a vymačkáme, utřeme je z tukem, vejcem a brambory.

           Přidáme nasekané kedlubny, sůl, pepř, nasekanou petrželku a podle potřeby strouhanku.

           Pořádně vymícháme a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji.

           Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

           ČALAMÁDA Z ČERVENÉ ŘEPY A ZELÍ

             1 kg červená řepa ,0,3 kg cibule , 1,5 kg zelí , nálev 3 lžíce, sůl, 1 l voda,  20 dkg  cukr, 0,25 l ocet 

       Postup:

            Zeleninu důkladně očistíme. Zelí nakrájíme najemno, řepu oloupeme a nahrubo nastrouháme - syrovou! Cibuli oloupeme a pokrájíme na větší kusy. Můžeme ji i úplně vynechat, nemusí být. Všechnu zeleninu promícháme.Nachystanou zeleninu hned plníme do sklenic a zaléváme nálevem, na který svaříme vodu s octem, cukrem a solí.Sterilujeme asi 20 minut. Čalamádu z červené řepy a zelí podáváme jako přílohu.

    

 

BRAMBOROVÁ KAŠE S PASTINÁKEM

               3 velké pastináky, nakrájené na kostičky,2 velké brambory, nakrájené na kostičky,100 ml mléka, 100 ml olivového oleje, sůl

Postup:

            Vložte pastinák a brambory do hrnce.Přilijte mléko, olivový olej a vodu tak, aby byla zelenina ponořená.Osolte a povařte přibližně patnáct až dvacet minut, tak, aby byla zelenina měkká. Brambory s pastinákem slijte, ale trochu tekutiny si nechte stranou. Uvařenou zeleninu přesuňte do pánve, rozmačkejte a na plotýnce prohřejte.Pokud se vám směs zdá příliš suchá, nařeďte ji odlitou tekutinou.

 

ZELNÉ ZÁVITKY

            hlávka zelí, plátkový sýr, šunka nebo šunkový salám (silnější kolečka, asi 2 mm), hladká mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení

 

            Postup:

            Zelí rozebereme na listy, vykrájíme košťál a listy pár minut povaříme.

            Scedíme a necháme vychladnout.

            Na list zelí položíme plátek sýra, kolečko šunky a smotáme do závitku.
            Závitky obalíme v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme v rozpáleném tuku.



Kadeřávek (kapusta kadeřavá) v kuchynichyni

Listy dobře omyjeme a uvaříme je 8 minut ve 2,5 cm vody. Podáváme je polité máslem nebo bílou zálivkou. V některých částech Severní Ameriky je kadeřávek podáván společně s prasečím podbradkem a šťáva je vyjídána teplým kukuřičným chlebem. Můžeme ho smíchat se smetanou nebo dusit společně s cibulí, petrželí, různým kořením a uzeným masem nebo šunkou. Před zmrazováním spaříme mladé výhonky na 1 minutu horkou vodou. Uložené v polyetylénovém sáčku vydrží listy kadeřávku v ledničce čerstvé 3 dny. Kapustu (kadeřávek) lze používat i jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky. Kromě toho se z kapusty připravují pomazánky a polévky. Pořádná hustá kapustová polévka je tím nejlepším jídlem do mrazu.

 

Vaječná kapsa se zeleninou

                1 - 2 špetek sůl , 1 - 2 špetek mletý černý pepř , 1/2 kg mrkev  ,2 - 3 lžic máslo 5 listů kadeřávek ,  2 ks  cibule těsto:8 ks vejce 3 lžíce polohrubá mouka 6 - 8 lžic mléko  1 - 2 lžiček sůl

                 V hlubší pánvi si na másle orestujeme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme očištěnou a na drobnější kostky krájenou čerstvou mrkev.Dobře promícháme a přikryjeme poklicí. Kadeřávek (neboli kapustu kadeřavou) dobře propláchneme a nadrobno nakrájíme.Přidáme ho na pánev k mrkvi. Mírně osolíme, opepříme a necháme pod poklicí dojít doměkka. Vodou nepodléváme, zelenina by měla pustit svou šťávu.Směs pouze občas promícháme. Vejce dobře našleháme s polohrubou moukou, přidáme mléko a osolíme. Na tři vejce přidáme jednu lžíci mouky a dvě lžíce mléka. Ze dvou vajec připravíme jednu silnější omeletu. Na polovinu omelety navrstvíme připravenou zeleninu, druhou polovinou ji přikryjeme.Podáváme s bramborovou kaší a zdobíme čerstvou zeleninou (rajčaty, listem kadeřávku, apod.)

 

Salát Coleslaw

                ½ hlávky zelí, jednu mrkev, nadrobno nakrájená 1 malá cibule, 2 řapíky celeru, 4 lžíce majonézy, šťáva z ½ citronu, sůl a pepř

                

                Najemno nakrouhejte ½ hlávky zelí a jednu mrkev. Přidejte nadrobno nakrájenou 1 malou cibuli a 2 řapíky celeru. Smíchejte se 4 lžícemi majonézy, šťávou z ½ citronu a podle chuti osolte a opepřete.

Salát z černé ředkve s kedlubnami

                                Nastrouháme kedlubny nahrubo. Ředkev nastrouháme najemno. Ochutíme solí nebo sojovou omáčkou a několika kapkami citrónem.

 

Pánev s kadeřávkem

                250 g uzenina  1 ks velká cibule  2 lžíce sojová mouka 3 lžíce ovesné vločky 

                1,5  hrnku zeleninový vývar  olej  kadeřávek  3 lžíce vlašské ořechy  muškátový oříšek  mletý černý pepř  sůl

 

                Kadeřávek zbavíme hrubých částí a máme na 2 minuty do vařící osolené vody. Dáme okapat.

                Na hlubší pánvi na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme ovesné vločky a nasekaná ořechová jádra, orestujeme,

                posypeme moukou a osmažíme dozlatova. Stále mícháme.

                Kadeřávek jemně nakrájíme a přidáme do pánve, orestujeme a zalijeme vývarem.    

               Ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Dusíme asi 10 minut. Pokud je třeba, podlijeme ještě vývarem.

               Když je kadeřávek měkký, přidáme do pánve 4 plátky salámu nebo šunky a necháme prohřát přikryté poklicí.

               Pánev s kadeřávkem podáváme s brambory.

               Místo salámu můžeme posypat strouhaným sýrem nebo připravit sázená vejce

 

Zahuštěné červené zelí

                půllitrové sklenice sterilovaného sladkokyselého zelí 2 lžičky kmínu (celého nebo drceného) sůl

                100 g slaniny, nakrájené trochu sádla (záleží na tom, jak je prorostlá slanina)1 cibule, nakrájená najemno   4–6 lžic hladké mouky cukr a ocet na dochucení

                1.  Celý obsah sklenic (zelí i s nálevem) přelijte do hrnce a přidejte tolik vody, aby bylo zelí zcela ponořené.

                 Přidejte kmín a sůl, přiveďte k varu a přibližně patnáct minut vařte.
                2.  Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a opražte slaninu (čím máte tučnější slaninu, tím méně sádla použijte),

                přisypte nakrájenou cibuli a osmahněte ji doměkka.

                Nakonec opečenou slaninu s cibulkou zaprašte moukou a přibližně minutu míchejte.

                Směs pak přidejte do hrnce se zelím a ještě pět minut provařte. Dochuťte cukrem a octem.

                Stejným způsobem můžete připravit i bílé nebo zakysané zelí. Kysané zelí před přípravou pouze slijte a propláchněte vodou.