KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA
KARBANÁTKY Z KEDLUBEN
40 dkg kedluben, 3 žemle, 1 vejce, 2 dkg tuku, 2 vařené brambory, nať petržele, strouhanka, sůl, pepř, tuk na smažení
Postup
Kedlubny oloupeme, uvaříme v osolené vodě a jemně nasekáme.
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme.
Žemle namočíme a vymačkáme, utřeme je z tukem, vejcem a brambory.
Přidáme nasekané kedlubny, sůl, pepř, nasekanou petrželku a podle potřeby strouhanku.
Pořádně vymícháme a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
ČALAMÁDA Z ČERVENÉ ŘEPY A ZELÍ
1 kg červená řepa ,0,3 kg cibule , 1,5 kg zelí , nálev 3 lžíce, sůl, 1 l voda, 20 dkg cukr, 0,25 l ocet
Postup:
Zeleninu důkladně očistíme. Zelí nakrájíme najemno, řepu oloupeme a nahrubo nastrouháme - syrovou! Cibuli oloupeme a pokrájíme na větší kusy. Můžeme ji i úplně vynechat, nemusí být. Všechnu zeleninu promícháme.Nachystanou zeleninu hned plníme do sklenic a zaléváme nálevem, na který svaříme vodu s octem, cukrem a solí.Sterilujeme asi 20 minut. Čalamádu z červené řepy a zelí podáváme jako přílohu.
BRAMBOROVÁ KAŠE S PASTINÁKEM
3 velké pastináky, nakrájené na kostičky,2 velké brambory, nakrájené na kostičky,100 ml mléka, 100 ml olivového oleje, sůl
Postup:
Vložte pastinák a brambory do hrnce.Přilijte mléko, olivový olej a vodu tak, aby byla zelenina ponořená.Osolte a povařte přibližně patnáct až dvacet minut, tak, aby byla zelenina měkká. Brambory s pastinákem slijte, ale trochu tekutiny si nechte stranou. Uvařenou zeleninu přesuňte do pánve, rozmačkejte a na plotýnce prohřejte.Pokud se vám směs zdá příliš suchá, nařeďte ji odlitou tekutinou.
ZELNÉ ZÁVITKY
hlávka zelí, plátkový sýr, šunka nebo šunkový salám (silnější kolečka, asi 2 mm), hladká mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení
Postup:
Zelí rozebereme na listy, vykrájíme košťál a listy pár minut povaříme.
Scedíme a necháme vychladnout.
Na list zelí položíme plátek sýra, kolečko šunky a smotáme do závitku.
Závitky obalíme v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme v rozpáleném tuku.
Kadeřávek (kapusta kadeřavá) v kuchynichyni
Listy dobře omyjeme a uvaříme je 8 minut ve 2,5 cm vody. Podáváme je polité máslem nebo bílou zálivkou. V některých částech Severní Ameriky je kadeřávek podáván společně s prasečím podbradkem a šťáva je vyjídána teplým kukuřičným chlebem. Můžeme ho smíchat se smetanou nebo dusit společně s cibulí, petrželí, různým kořením a uzeným masem nebo šunkou. Před zmrazováním spaříme mladé výhonky na 1 minutu horkou vodou. Uložené v polyetylénovém sáčku vydrží listy kadeřávku v ledničce čerstvé 3 dny. Kapustu (kadeřávek) lze používat i jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky. Kromě toho se z kapusty připravují pomazánky a polévky. Pořádná hustá kapustová polévka je tím nejlepším jídlem do mrazu.
Vaječná kapsa se zeleninou
1 - 2 špetek sůl , 1 - 2 špetek mletý černý pepř , 1/2 kg mrkev ,2 - 3 lžic máslo 5 listů kadeřávek , 2 ks cibule těsto:8 ks vejce 3 lžíce polohrubá mouka 6 - 8 lžic mléko 1 - 2 lžiček sůl
V hlubší pánvi si na másle orestujeme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme očištěnou a na drobnější kostky krájenou čerstvou mrkev.Dobře promícháme a přikryjeme poklicí. Kadeřávek (neboli kapustu kadeřavou) dobře propláchneme a nadrobno nakrájíme.Přidáme ho na pánev k mrkvi. Mírně osolíme, opepříme a necháme pod poklicí dojít doměkka. Vodou nepodléváme, zelenina by měla pustit svou šťávu.Směs pouze občas promícháme. Vejce dobře našleháme s polohrubou moukou, přidáme mléko a osolíme. Na tři vejce přidáme jednu lžíci mouky a dvě lžíce mléka. Ze dvou vajec připravíme jednu silnější omeletu. Na polovinu omelety navrstvíme připravenou zeleninu, druhou polovinou ji přikryjeme.Podáváme s bramborovou kaší a zdobíme čerstvou zeleninou (rajčaty, listem kadeřávku, apod.)
Salát Coleslaw
½ hlávky zelí, jednu mrkev, nadrobno nakrájená 1 malá cibule, 2 řapíky celeru, 4 lžíce majonézy, šťáva z ½ citronu, sůl a pepř
Najemno nakrouhejte ½ hlávky zelí a jednu mrkev. Přidejte nadrobno nakrájenou 1 malou cibuli a 2 řapíky celeru. Smíchejte se 4 lžícemi majonézy, šťávou z ½ citronu a podle chuti osolte a opepřete.
Salát z černé ředkve s kedlubnami
Nastrouháme kedlubny nahrubo. Ředkev nastrouháme najemno. Ochutíme solí nebo sojovou omáčkou a několika kapkami citrónem.
Pánev s kadeřávkem
250 g uzenina 1 ks velká cibule 2 lžíce sojová mouka 3 lžíce ovesné vločky
1,5 hrnku zeleninový vývar olej kadeřávek 3 lžíce vlašské ořechy muškátový oříšek mletý černý pepř sůl
Kadeřávek zbavíme hrubých částí a máme na 2 minuty do vařící osolené vody. Dáme okapat.
Na hlubší pánvi na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme ovesné vločky a nasekaná ořechová jádra, orestujeme,
posypeme moukou a osmažíme dozlatova. Stále mícháme.
Kadeřávek jemně nakrájíme a přidáme do pánve, orestujeme a zalijeme vývarem.
Ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Dusíme asi 10 minut. Pokud je třeba, podlijeme ještě vývarem.
Když je kadeřávek měkký, přidáme do pánve 4 plátky salámu nebo šunky a necháme prohřát přikryté poklicí.
Pánev s kadeřávkem podáváme s brambory.
Místo salámu můžeme posypat strouhaným sýrem nebo připravit sázená vejce
Zahuštěné červené zelí
půllitrové sklenice sterilovaného sladkokyselého zelí 2 lžičky kmínu (celého nebo drceného) sůl
100 g slaniny, nakrájené trochu sádla (záleží na tom, jak je prorostlá slanina)1 cibule, nakrájená najemno 4–6 lžic hladké mouky cukr a ocet na dochucení
1. Celý obsah sklenic (zelí i s nálevem) přelijte do hrnce a přidejte tolik vody, aby bylo zelí zcela ponořené.
Přidejte kmín a sůl, přiveďte k varu a přibližně patnáct minut vařte.
2. Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a opražte slaninu (čím máte tučnější slaninu, tím méně sádla použijte),
přisypte nakrájenou cibuli a osmahněte ji doměkka.
Nakonec opečenou slaninu s cibulkou zaprašte moukou a přibližně minutu míchejte.
Směs pak přidejte do hrnce se zelím a ještě pět minut provařte. Dochuťte cukrem a octem.
Stejným způsobem můžete připravit i bílé nebo zakysané zelí. Kysané zelí před přípravou pouze slijte a propláchněte vodou.